Videnskabs- og menneskesyn - og lidt om metode
Jeg beskæftiger mig primært med at få klienter til at forandre noget i deres liv. Det kan være nye handlinger eller bare at få flere muligheder i tanken.
Det handler næsten altid om relationerne i deres liv. Det kan være, at de bliver ved at løbe ind i de samme problemer, og nu er nået dertil, hvor de gerne vil forstå, hvad der sker, og hvorfor, for at prøve at gøre noget ved det.
Nogen kommer, fordi de er i eksistentiel krise, og ikke ved, hvilke veje, de kan gå. Andre har brug for mere akut hjælp, fordi de er blevet sygemeldt eller deres partner har forladt dem.
Fælles for dem alle er, at de ønsker at der skal ske noget. Jeg hjælper dem, så de kan forstå, og se nye og flere muligheder i livet, og så det derfor bliver lettere at forandre det, der ikke er godt.
Nogle vælger ikke at gøre noget, men blot være blevet klogere på, hvad der sker, og det er et virkelig stort skridt.
Jeg vil ikke forsøge at bringe mennesker væk fra sig selv, og ind på spor, som især deres medmennesker ønsker for dem. Jeg får jævnligt henvendelser fra forældre, der ønsker, at deres barn eller unge skal acceptere at gå i skole eller acceptere en diagnose, eller andet.
Det er ikke min opgave at flytte mennesker, men det er virkelig min opgave at bevæge mig derhen, hvor det menneske er, mens vi taler sammen.
Der er også mennesker, der ikke mener, at deres vanskeligheder har noget med andre mennesker at gøre. De tror, at det hele er deres eget ansvar, og derfor egen skyld. Det tror jeg sjældent, det er.
METODER:
Jeg er uddannet i den narrative og den systemiske tradition. Dens metoder udspringer af en slags "uærbødig" måde at se samfundet og dets værdier på. Et menneskesyn, der gerne stiller kritiske spørgsmål ved mange vedtagne normer og værdier.
Når du kommer her, vil jeg forsøge at danne mig et overblik sammen med dig, over dine vigtige relationer, f.eks. familie og venner. Vi taler lidt om det, når vi mødes første gang, men ellers tilføjer vi oplysninger om de relationer, efterhånden, som din historie bringer os dertil. Vi tegner måske ovenikøbet et såkaldt genogram.
Når du kommer til psykolog, vil din historie ofte starte meget problemfyldt. Og det vil vi starte med at tale om. Jeg vil lytte, og ikke mindst spørge. Jeg vil hjælpe dig, med at få beskrevet, hvornår problemerne viser sig, hvordan de påvirker dig, hvornår de ikke er til stede, hvorfor, og hvordan du håndterer det.
Det kaldes at eksternalisere problemet, fordi den narrative tænkning opfatter problemet som problemet, og ikke dig eller nogle andre som problemet. Igennem din fortælling vil jeg være nysgerrig efter og spørge til dine erfaringer med et liv, hvor problemerne ikke har været der eller har påvirket dig anderledes.
Det er, fordi jeg leder efter det "fraværende, men implicitte" i din fortælling. Så vi vil begynde at se på den del af dit liv, der ikke var så problemfyldt eller hvor problemerne var nogle andre. Vi vil sammen lede efter, og åbne flere historier om dit liv, i håbet om, at der har været tidspunkter i dit liv, du kan se tilbage på, hvor du håndterede dine vanskeligheder anderledes.
Ofte vil meget plagede klienter mene, at der ikke var et tidspunkt i deres liv, hvor de havde det bedre, men det er som regel ikke helt rigtigt. Det er bare svært at se lyset, når man har det rigtig svært. Undervejs i historien får du fortalt om din opvækst i familien og om andre relationer, der har været vigtige, for din udvikling af værdier, og for din opfattelse af dig selv og din kunnen. Ved at få belyst alt det, vil du opnå eller huske mere om dig selv.
Man kan sammenligne det, vi gør sammen, med åbningen og udforskningen af et landkort. Hvor landkortet er dit liv, og når vi ruller det ud, opstår et meget større land og overblik, og dermed bedre muligheder for at vælge, hvilken vej, du vil gå.